maandag 5 februari 2007

Bobotie hmm erg lekker.

Vanmiddag had ik een vergadering van de bedrijfsledengroep AbvaKabo.

Op weg naar huis kwam ik in een dorp collega A. tegen waar ik regelmatig mee in de keuken sta om diverse recepten uit te proberen, aangezien we dezelfde Bourgondische levensstijl hebben.

A vroeg me al een tijd wanneer we eens samen een nieuw recept gingen berijden. Nu ik haar toch tref en we beiden nog moesten eten konden we dit mooi combineren. Maar ik had geen tijd gehad om te zoeken op het net naar een lekker nieuw recept, dus dan maar iets wat snel klaar is.

Eenmaal in de C1000 ( ja eens een keer geen LIDL of ALDI hihi) viel ons oog op een complete maaltijd van knor. Uit het pakje lekker makkelijk als je even snel wat op tafel wilt hebben vanwege te weinig tijd en ook nog erg lekker. We hadden beiden nog nooit Bobotie gehad en wilden dat wel eens proberen. Het recept heb ik ondertussen ook al gevonden maar dit was wel heel erg simpel.

Wat gehakt en 2 appels, de rest zit in het pak. Kind kan de was doen, tenzij je geen oventje hebt want dat is wel erg belangrijk. Hoe het smaakte? Erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar maar dan wel volgens dit echte recept:

BOBOTIE

Het populairste gerecht uit de Kaaps-Maleise keuken, wordt geserveerd met rijst, kokosmeel, chutney en gehakte noten.

2 sneden witbrood

250 ml melk

1 kg runder- of lamsgehakt

1 grote ui, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngesneden

2 eetl. masalakerrie

1 theel. koenjit

1 theel. ketoembar

½ theel. djinten

1 mespunt kruidnagelpoeder

(fijngesneden groene peper)

½ theel. versgemalen peper

1 theel. zout

2 - 3 eetl. citroensap

75 g sultanarozijnen

50 g gehakte amandelen

1 eetl. mango-of abrikozenchutney

1 theel. gedroogde gemengde kruiden (mint en oregano)

3 eieren

5 citroenblaadjes (daon djeroek poeroet)

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een rechthoekige ovenschaal van 1½ kilo inhoud in.

Week het brood in een beetje van de melk. Vermeng het gehakt met het fijngemaakte brood, ui, knoflook, specerijen, peper, zout, citroensap, rozijnen, amandelen, chutney en kruiden. Druk het gehakt uit in de ovenschaal.

Klop de eieren los met de resterende melk en giet dit over het gehakt. Druk de citroenblaadjes in de bovenlaag en bak de bobotie in circa 45 minuten gaar; de bovenkant moet lichtbruin zijn.

land : Zuid-Afrika

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Kookgek op Safari / Joop Braakhekke

Geen opmerkingen: