vrijdag 3 juni 2011

Betonrot

Roest is oorzaak instorten galerij van Antillenflat

Hiermee opent het Fries dagblad haar artikel.
Wat is betonrot?
Betonrot is een term die algemeen gebruikt wordt voor schade aan beton. Meestal bedoelt men schade die ontstaat doordat de in het beton aanwezige wapening begint te roesten. Dit is een expansieve reactie (roest zet uit) en doet aldus het beton barsten. Dit proces is zeer nadelig voor de sterkte van het beton en daardoor voor de gehele betonconstructie.
De problemen met betonrot zijn begonnen in de jaren '70. In die periode was de vraag naar woningen groter dan het aanbod. De bouwwereld was voortdurend op zoek naar snellere productie- en bouwmethoden. Fabrikanten gebruikten daarom bij de fabricage calciumchloride. Door deze vlokachtige stof in water op te lossen en door het beton te mengen, werd het beton veel sneller hard. Voor de fabrikanten betekende dit een verdubbeling van de productie.
Pas jaren later blijkt het gebruik van calciumchloride een fatale stap te zijn geweest. Calciumchloride heeft als eigenschap dat het in reactie met water en zuurstof de stalen kernen in het beton laat roesten. Bij ernstige aantasting kan de bewapening zelfs bloot komen te liggen en in zijn geheel verdwijnen. De stevigheid van de constructie neemt af en kan zelfs in elkaar storten.

Betonrot dus!

3 opmerkingen:

Pamitsha zei

Hoe is het nu???

kraker zei

@Pamitsha:
Zie dat je blog er niet meer is.
Ik heb zelf ook te weinig tijd om wat te krabbelen.
Maar even een reactie van mijn zijde.
We wonen in een tijdelijke wisselwoning tot we weer terrug kunnen.
Zo als het er nu voorstaat kunnen we met kerst weer terug.
Afvankelijk van de vergunningen en het weer, word er een nieuwe gallerij gebouwd uit geprefabriceerde beton platen met als dragen een construktie van gemoffeld staal.
De flat staat nu op de monumentenlijst en word opgeknapt lees gerenoveerd:

Op www.woonfriesland.nl is meer te lezen.


Kraker.

pamitsha zei

Oké, dus je kunt met een beetje geluk nog dit jaar weer terug.
Web-log ligt eruit, al meer dan een week en gaat ook nog wel even duren. Ze hebben besloten om alles over te zetten naar een nieuwe server ofzo. Ik baal er best wel van, want als het misgaat, ben ik alles kwijt.