zondag 25 november 2007

Bier Bier Bier

Als je in de suppermarkt bent zie je overal eigen merk artikelen staan.
Waar komen ze vandaan en uit welke fabriek.
Vaak zijn het gewoon A merken die voorzien zijn van een ander etiket.
Zo heb je hier in leeuwarden de CCF fabriek coöperatieve condens fabriek, ook wel de Friese Vlag.
Zo is dat ook met bier, mijn grote dorstlesser.
Een tijdje drink ik bij mijnmaat en zijn buur het b merk van de AH. Het euro shopper bier.
33 euro cent per blik, prima bier voor een zacht prijsje. Nee nou niet meteen zeggen van bah, want dat zit tussen de oren. 99% van al het Hollandse bier wordt gebrouwen door 4 brouwerijen.
Dus grote kans dat je Heineken of Amstel niet te drinken vindt omdat het van een ander etiket is voorzien, en dan maar liever een Heineken of Amstel drinkt voorzien van het echte etiket. Tja echte vanille vla is ook niet geel. Zo zie je maar dat je bedonderd wordt waar je bij staat.
Neem nou het B merk bier waar komt dat nou weg? :
Het meeste komt van de wertha brouwerij Breda. ( oranjeboom en het aloude SKOL )
Het zogenaamde etiketbier. Andere merken waren onder meer Brouwers, Heraut, Hobbs, Huifkar en Schutters. In alle gevallen werd niet de werkelijke brouwerij op het etiket vermeldt; zo was het etiket van Jaeger voorzien van de tekst "Gebrouwen door de Wertha Brouwerij Breda" alsmede het bier van Euroshopper. Een dergelijke brouwerij heeft echter nooit bestaan; de echte Wertha Brouwerij stond in Weert en werd door Oranjeboom in 1969 gesloten.

Omtrent eind 2005 is Jaeger voorzien van een nieuw etiket, en bevat het een lager percentage alcohol: geen 5.0% maar 4.8%. Op het krat staat nu ook geen Jaeger meer, maar de meer algemene aanduiding "Bier". ( verkrijgbaar bij super de boer )

Jaeger is verkrijgbaar in een krat (met daarin 24 pijpjes) of een halve liter blik en ook in vaten van 50 liter.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

het is eigenlijk met vele producten zo. Een merkloos product komt vaak van een bekend huis.
Met bier heb je dat ook in België zo. Etiketbieren noemt men dat hier. Bieren die eigenlijk hetzelfde bier zijn als een ander, soms bekender, bier. Maar voor één of andere gelegenheid of feest een ander etiket opgekleefd worden.
De consument wordt dus eigenlijk in het ootje genomen, en weet op de duur niet meer met welke bieren hij echt te maken heeft...

kraker zei

@billy:
Klopt, je wordt in het ootje genomen door de brouwerij. maar het bier uit belgié smaakt altijd goed. Ik zelf ben erg dol op de blauwe chimay en ook eupener smaakt goed. de dubbels en de trippels van la trap vallen er goed in alsmede het kasteelbier en de piraat. Kriek en geuze lust ik wel maar moet niet al te vruitig zijn met al dat vele koolzuur. Nee geef mij maar een stevige met karakter. Ja die smaken altijd.


Proost.