maandag 12 november 2007

Sint maarten

Gisteren met de jeugd wezen lopen. op school hadden de meiden Een leuke lampion gemaakt waarmee gelopen werd.
Het zoontje van maat E. had zijn lampion vervaardigd van een uitgeholde rode biet.
Dit gaf een heel leuk tafereel met dat kaarsje er in. Er waren vormpjes uit gesneden met nog een vliesje schil er voor waardoor het licht schemerde. Met andere woorden de rode biet leek een pompoen die wel gebruikt wordt bij halloween. Maar wat gedenken we nu op de elfde van de elfde.
De legende van martinus.
Martinus of ook wel maarten genoemd, werd ergens in het jaar 300 geboren.
Op een gegeven moment zag hij een oude man of vrouw in de sneeuw zitten zonder kledingstuk. Hij sneed zijn mantel in tweeën en gaf het aan de arme, zodat het een warme mantel had. Martinus ( maarten ) is later heilig verklaard.
op 11 november gedenken we zijn sterfdag. en op deze dag werd het een gewoonte om kinder iets toe te stoppen. Vandaar St .Maarten.

2 opmerkingen:

Billy zei

Bij ons wordt die niet gevierd, maar ik weet dat dit op andere plaatsen in België wél het geval is...
Vreemd toch hé, in zo'n klein landje toch zoveel verschillen!

kraker zei

@billy:
Oh dat hebben we hier in nederland ook hoor?
Ik weet dat hier in de buurt in be[aalde dorpjes het weer anders gevierd wordt.
Dit heeft te maken met kerkelijke invloeden in die dorpjes. Dat is precies hetzelfde als met sinterklaas hier in het noorden van nederland. Kijk je dan weer naar het zuiden dan wordt daar sinterklaas weer bijna niet gevierd. Oh ja natuurlijk het carnaval is zo'n groot voorbeeld. Boven de dijken wordt het bij mondjesmaat gevierd. Tewijl het bij jullie in in het zuiden , limburg brabant en zo echt gevierd wordt. Nou is hier in leeuwarden gelukkig een goede en actieve carnaval vereniging dus feestje bouwen moet wel lukken hahahaha :-)