maandag 17 maart 2008

BRANDOEFENING. Waar rook is is vuur, of toch niet?


De hele ochtend werd er al over gesproken. Vandaag zou er een brand oefening zijn. En jawel, om tien over elf was het dan zover. Er kwam een bekende Nederlander ( collega ) binnen met een jasje aan waarop met koeieletters BHV op stond ge paint. Het verzoek om vriendelijk maar toch dringend het pand te verlaten, en zich op het parkeerterrein te verzamelen. Feest natuurlijk voor de rokende collega's. Zij waren al ruim van te voren op de hoogte en hadden allen een shaggie gerold die vier achter hun oor prijkte. Eenmaal buiten kon er flink gepaft worden. Zou er een echte brand zijn geweest, dan hadden de rokende collega's voor meer rook ontwikkeling gezorgd dan de brand zelf.
Helaas was hun rook pauze van wel erg korte duur. Eenmaal buiten was het mensen tellen en hup weer naar binnen toe. Toch werd er niet een bevredigend resultaat geboekt, waarna besloten werd om het nog eens te doen maar dan wel sneller. Uiteraard wisten wij daar niets van, want toen er een half uur later ineens weer een BHV er binnen wandelde met de melding nogmaals het pand met onmiddellijke ingang te verlaten, was de verbazing groot. Ook onder de rokers, die hadden nu geen tijd gehad om een shaggie te draaien. Gelukkig was de weg naar buiten lang genoeg om op tijd een sigaret klaar te hebben, waardoor er wederom een hoop rook ontwikkeling was.
Al met al was deze brandoefening weer een belevenis op zich, en zorgden onze rokende collega's er voor dat het net wat echter leek.

Kraker.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

eigenlijk zou die oefening altijd zonder waarschuwing vooraf moeten gebeuren. Ook op mijn werk gebeurt dat niet zonder waarschuwing vooraf.
Een échte brand komt toch ook zonder waarschuwing?

kraker zei

@billy: Zo is het billy.
een echte brand komt onverwachts. Ze hebben die oefening over een aantal afdelingen verdeelt waardoor we van elkaar wisten. Het zou veel mooier zijn geweest als er ineens geheel tot ontruiming moest worden overgegaan. Dan staan er een paar honderd man buiten. Geheel met brandweer en alarm. Echt zoals bij een echte grote brand. Dit was enkel en alleen een oefening om ons de vluchtwegen eigen te maken, wat ook niet onbelangrijk is natuurlijk.

Kraker.