zaterdag 30 juni 2007

Het belang van het kind

Het belang van het kind
Feit
Elk uur verliest één kind de omgang met vader
Volgens recente gegevens van het CBS verliezen ongeveer 11.000 minderjarige kinderen per jaar het contact met een van de ouders na echtscheiding. Omgerekend komt dat neer op 27 kinderen per dag, waarvan 25 kinderen het contact met vader verliezen.

Ter overweging
Inleiding
Bij de toewijzing van ouderlijk gezag, omgang en informatierecht, wijst de wet als belangrijkste criterium naar "het belang van het kind". Deze term wordt vaak ge(mis)bruikt zonder dat men precies kan aangeven wat men daarmee bedoelt.
Vaag begrip
"Het belang van het kind" is een vaag begrip, zo niet een mensenrechtelijk en pedagogisch vrijwel lege huls.
Mr. J.C.M. Willems, Centrum Rechten van de Mens, Universiteit Maastricht.
Tijdschrift voor Familie en Jeugdrecht, nr. 4, april 2001, blz 95.
Scheiden
Scheiden is niet altijd slecht voor de kinderen. Verkeerd scheiden is altijd slecht voor de kinderen.

Rechten en plichten
Het omgangsrecht van het kind impliceert dat de verzorgende ouder de plicht heeft om zo gunstig mogelijke omstandigheden voor omgang te scheppen.
Prof. mr. J.E. Doek, kinderrechter. Omgangsrecht, 1984, blz. 92
Kind in de knel
Nu ze al lang volwassen is, is Mylène van den Boogaert weer dol op haar vader, maar wil haar moeder niet meer ontmoeten.
Misschien stemt haar verhaal tot nadenken wanneer men meent "in het belang van het kind" te handelen: Gescheiden ouders, verscheurde kinderen

Bemiddeling
Gezien vanuit het kind kan geen mens het belang van bemiddeling ontgaan. Kinderen zijn veelal de dupe van de 'lose-lose' gevechten die hun ouders met ieder een advocaat aan hun zijde voeren. Kinderen mogen echter nooit de inzet van deze gevechten vormen zoals dat met twee advocaten maar al te vaak gebeurt. Kinderen moeten ook niet gehoord worden door de rechter om daarmee een keuzeprobleem van hun ouders te moeten oplossen. Van dit soort opdrachten dienen ze gevrijwaard te blijven.
Uit: Echtscheiding en bemiddeling. Donald MacGillavry, 1997.
(McGillavry, psycholoog, heeft bruikbare methode voor bemiddeling ontwikkeld.)

Jurische partijenstrijd
De traditionele procedure (met Raad voor de Kinderbescherming, advocaten, rapporten, et.) is in strijd met de belangen van het kind. Een juridische partijenstrijd verenigt zich niet met de belangen van het kind.
Uit: Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden. Prof. G.P. Hoefnagels, 1995/2000.
(Hoefnagels is emeritus hoogleraar familierecht).

Schadelijk gedrag
De conclusie van de vader zou in deze zaak kunnen zijn:
Ik mag geen contact met mijn zoon hebben omdat dit schadelijk zou zijn voor mijn zoon. Maar dit is dan wel het gevolg van een voor de zoon uiterst schadelijk gedrag van de moeder, die zich dat gedrag vrijwel ongelimiteerd kan permitteren.

Waken over de kinderen
De niet-verzorgende ouder moet de bevoegdheid hebben om te waken over een goede verzorging en opvoeding van de kinderen. Hij moet in geval van verwaarlozing de nodige maatregelen in gang kunnen zetten.
Uitspraak Hoge Raad 5/5/1865 W.2694

Recht op omgang
Een ouder die zijn verantwoording neemt dient het kind te stimuleren om naar de andere ouder te gaan. Het kind heeft recht op omgang met beide ouders.
Kinderen vragen niet om scheiding. Kinderen willen wederzijdse contacten onderhouden, ook als deze verboden worden.
Ontstaansgeschiedenis
Kinderen hebben recht op de beleving van hun ontstaansgeschiedenis. Daarom is omgangsrecht een must, ook zonder wilsovereenstemming tussen de ouders.
Uit: Erik P. Rijks, Omgang moet, een rechtshistorisch onderzoek. Doctoraal scriptie, 1988 Uitg. Annex, Amsterdam.

Loyaliteit
Bij echtscheiding dient de loyaliteit van het kind naar beide ouders gerespecteerd te worden, omdat zijn levensbelang ermee gemoeid is..... Het kind zou moeten worden toegewezen aan die ouder die het best in staat is om het kind te ondersteunen in zijn relatie met de andere ouder en daarbij behorende belangrijke familieleden.
Uit: Ivan Boszormenyi-Nagy en zijn visie op de individuele gezinstherapie. De Toorts, 1983. Nagy is Amerikaans-Hongaars gezinstherapeut.

Continuiteit in relatie
Voor de kinderen is continuiteit in de relatie met de niet-verzorgende ouder belangrijk voor een goede verwerking van het echtscheidingsproces. Regelmatig bezoek is daarom noodzakelijk. Het recht dient de continuiteit in de relatie met beide ouders te ondersteunen.
Uit: J. Wallerstein, J. Kelly. Surviving the breakup. Basic books, New York. 1980, blz 292,311.

Rust
De vrouw zoekt rust ten koste van de rust van de man. De vrouw verbergt zich achter de rust van het kind. Maar krijgt het kind ooit rust als het leert zijn vader te haten?
Geen vader meer, dat geeft de kinderen geen hoop voor de toekomst!
En de moeder? Die krijgt pas rust wanneer zij een omgangsregeling accepteert!

Ouderlijk gezag
Het belang van het kind mag niet ten koste van alles voorop staan. Onwil van een kind is nog geen reden om omgang met de ex-echtgenoot te weigeren. "Een goede uitoefening van gezag houdt in een goede omgang met de andere ouder"
Mevrouw S.F.M. Wortmann, ambtenaar bij het ministerie van justitie en rechter-plaatsvervanger in de Haagse rechtbank. Op congres SOGM, 1994.

Schizofreen
Een vader is van belang voor de kinderen, maar een vader die er dan ook wil zijn voor zijn kinderen wordt beticht van het najagen van eigenbelang.

Inspanning
Geef een vader een gezin, toegang tot zijn kinderen en hij zal zich tot het uiterste inspannen voor hun welzijn en welvaart.
Prof. dr. Daniel Amneus, emeritus hoogleraar, Californië

Prestige object
De vrouw maak er als het ware een prestige object van om het kind bij de man weg te houden.
Mr. dr. Wijshoff-Vogelzang, advocaat. Omroep Limburg T.V., 28 febr. 2000.

Ruzie en agressie
Bij een (v)echtscheiding leert het kind dat ruzie en agressie tussen ouders heel normaal is, en dat het vertellen van onwaarheden over elkaar ook heel normaal is.

HOE VOELT EEN KIND ZICH
Loyaliteitsconflicten:
Kinderen krijgen al snel het gevoel dat ze moeten kiezen tussen een van beide ouders
Schuldgevoelens:
Kinderen denken dat zij de oorzaak zijn van de echtscheiding.
Parentificatie:
Kind kan de rol van de afwezige ouder overnemen.
Herstellingsfantasieen
Kind koestert de wens dat ouders weer bij elkaar komen
Kwaadheid
Het kind is kwaad omdat de ouders uit elkaar zijn gegaan.
Agressie
De agressie richt zich tegen de verzorgende ouder omdat deze de andere ouder uit het gezin heeft gewerkt; en tegen de niet-verzorgende ouder, omdat hij het gezin in de steek heeft gelaten.
Verlatingsangst
Het kind voelt zich in de steek gelaten waardoor zijn basisveiligheid is aangetast.
Regressie
Het kind vertoont een terugval naar gedrag dat hoort bij een jongere leeftijd (bijv. bedplassen, duimzuigen, kinderlijk praten).
Schaamte en ontkenning
Het kind beschouwt zichzelf als getekende.
Referenties:
Kind en Echtscheiding, hoofdstuk IV, 1986. Ruis, RIAGG, Breda
Nieuwe Kansen, Judith Wallerstein.

Op den duur
Meestal is de situatie voor een kind na 2-3 jaar tot "rust" gekomen. Maar na 10 jaar heeft het kind nog steeds last van de scheiding. Als ze zelf kinderen krijgen begint de boel weer op te spelen en op een leeftijd van ongeveer 35 jaar hebben zij vaak zelf psychische hulp nodig.
De schoolprestaties van kinderen na hun scheiding zijn beduidend minder.

19.10.1996 Nadelig effect op het kind lang verzwegen; Verdrag inzake Rechten van het kind



bron: ouderverstoting.nl logo



Geen opmerkingen: