donderdag 5 oktober 2006

Centrales en waar ze blijven

Van de week las ik bij een mede blogger een leuke anekdote over een elektriciteit centrale die was verdwenen.

Meteen komen dan de herinneringen naar boven over de tijd dat ik als leerling elektromonteur stage liep en een leer plek had op de PEB centrale Leeuwarden.

ook deze centrale is verdwenen maar zal ook nooit meer terug komen.

Het heeft plaats gemaakt voor een groot winkelplein.


Nauwelijks staan we er bij stil dat er heel wat bij komt kijken voor we gebruik kunnen maken van elektriciteit. We weten niet beter dan dat er gewoon stroom uit de muur komt. Het opwekken van deze elektrische energie is beslist niet eenvoudig. In nederland wordt voor een groot deel de elektriciteit opgewekt in openbare centrales. Vroeger was dit niet zo. Elk bedrijf had zijn eigen opwekking van energie. Door dat ze de energie opwekking gezamenlijk gingen uitvoeren ontstonden centrales. Deze Nederlandse en buitenlandse centrales zijn met elkaar verbonden door middel van bovengrondse hoogspannings netten, het zogenaamde koppelnet.

Stel dat een van de centrales uitvalt, dan vangt de andere centrale dit op. Mede hierdoor zijn alle centrales met elkaar verbonden door de bovengrondse hoogspannings draden die we overal zien hangen. Tot 1990 stond in Leeuwarden aan de Franklinstraat een centrale van het PEB ( provinciaal elektriciteit bedrijf ) . Door middel van stoomturbines werden generatoren aangedreven die op hun beurt de elektriciteit opwekten wat naar de huizen en fabrieken moest worden getransporteerd.

Door dat er zoveel mensen gebruik maken van elektriciteit, moet er een gigantische capaciteit beschikbaar zijn. Centrales beschikken dan ook over enorme vermogens aan capaciteit zodat we niet bang hoeven te zijn dat het licht uit gaat.
Ik heb er een hele leuke stage tijd gehad en erg veel geleerd.






6 opmerkingen:

AnJoyMe zei

Het komt zelfs voor dat binnen één bedrijf met meerdere centrales, eentje helemaal wordt stilgelegd, omdat deze op kolen draait en die kosten de pan uit rijzen... en dus staan "mijn" centrales (zowel de oude als de nieuwe)momenteel op volle kracht te draaien. Bovendien is er een andere noordelijke centrale die ook praktisch stil ligt... De vaste medewerkers zien hun winstuitkering al weer verdwijnen als sneeuw voor de zon :)

kraker zei

Ja die kolen centrales zijn milieu belastend .
Wind energie is vanwege te weinig capaciteit niet permanent beschikbaar voor ieder huishouden.
Er zouden dan zoveel windmolens in Nederland komen te staan dat het beeld van de horizon wordt bepaald door de windmolens.
Zonne energie is ook geen haalbare kaart. Je zou de woestijn vol kunnen zetten met zonnepanelen, maar helaas geven zonnepanelen gelijkstroom af en geen wisselstroom zodat er weer zware elektronica nodig is om hier wisselspanning van te maken wat weer duur is.
Waterkrachtcentales is een optie maar ook erg duur en nederland heeft geen waterkracht genoeg om deze centrales te laten draaien. Ook het transport van water is een dure zaak.
Atoomcentrales een van de goedkoopste oplossingen om de behoefte aan elektriciteit aan te leveren.
Helaas zitten hier meer nadelen aan als voordelen te weten splijtstof dat radioactieve uranium of plutonium deeltjes bevat.
Blijft er over Gas
gasturbines produceren minder broeikas gassen als een kolen gestookte centrale.
Ook het transport van gas is goedkoper als van kolen.
Het warme koelwater van deze gasturbines kan via warmte wisselaars of wkk's worden gebruikt als centrale verwarming of zoals ik heb kunnen lezen om het inlaat kanaal van koelwater te ontdoen van schaaldieren. Op deze manier ontstaat er een warmte kracht koppeling die enorm kosten besparend is .
De centrale in eemshaven heeft zo'n Wk koppeling, zover ik heb kunnen lezen.

Anoniem zei

Beste kraker,

Even een kleine toelichting op je verhaal van de EemsCentrale. Het ontdoen van schaaldieren (mosselen) in de koelwaterkanalen wordt gedaan door een deel van het warme water weer terug te sluizen naar de "koude"inlaat. De mosselen schrikken en laten los (z.g. Thermo-shocken) en we hebben weer een schoon kanaal, hetgeen natuurlijk wel kosten besparend is. WKK is een Warmte Kracht Koppeling. Hierbij wortdt een deel van de warmte uit de stoomketel of de reststoom uit de turbine gebruikt om via een warmetewisselaar water op te warmen dat dan weer gebruikt wordt voor verwarming van gebouwen of stadswijken (bv in Almere en Enschede). Voor zover mij bekend gebeurd dat niet in de Eems.
Groeten Hans (Electrabel)

Anoniem zei

PS Vergat nog even te melden CallSsgh: PA3CPB

gr Hans

Anoniem zei

ik bedoel natuurlijk Callsign .. oeps

kraker zei

Dank je hans voor het opfrissen van mijn geheugen.
Eh ja een WKK is een warmte kracht koppeling wat je ook wel eens ziet bij verzorgingshuizen of ziekenhuizen. Daar in het ketelhuis vindt je vaak zo'n wkk. Wij hadden er een in het verzorgingshuis staan, het warme koelwater werd gebruikt voor de centrale verwarming terwijl overdruk van het aardgas werd gekoppeld aan de brandstof inlaat van de wkk die op zijn beurt weer stroom leverde aan het net. Ehm een mooie uitvinding om het warme water naar het inlaat kanaal te voeren waar de schaaldieren van schrikken en los laten. Erg kosten besparend.
Oh ja vrijdags avond op 144.350Mhz in SSB de friese wouden ronde waar ik regelmatig ben te horen met vele vrienden uit het noorden oa: PA?PR . Kijk maar eens hans ik ben wel QRV.
De 73's van PE1PZB de Oscar.